Abisko-Nallo-Abisko 2010

Abisko-Nallo-Abisko 2010 vaelluskartta

Tämän vuoden vaelluksellamme päätimme lähteä tutustumaan lähemmin Ruotsin lapin jylhiin tuntureihin ja valitsimme kohteeksemme Abiskon, joka tunnetaan vaeltajan ja eräretkeilijän paratiisina. Samalla suunnalla oli tullut autoiltua vuosina 2003 ja 2005. Abiskosta saa alkunsa myös Kungsleden, joka on Pohjois-Ruotsin upein ja suosituin vaellusreitti. Vuorossa oli ns. lyhyempi retki ja aikaa reissulle olimme varanneet vain 5 päivää. Vaikka Kungsledenin varrella on mahdollisuus tupamajoitukseen ja eväiden ostoon, päätimme varustautua telttailuun ja otimme mukaan omat eväät. Hyvät jalkineet ja sateenpitävä varustus ovat myös ehdottomasti tarpeen tunturivaelluksessa. Rinkan tulee olla sopiva kaiken varustuksen mukana kuljettamiseen.

13.08.2010 perjantai
Lähtö Oulusta klo 15, autolla Kolariin, siellä klo 19, auton tankkaus, ruokailu, nukkumaan klo 22:30/23:30.

Abisko - Vierrovaggi
Korkeuskäyrä Abisko - Vierrovaggi

Lauantaina 14.8.2010 herätys klo 02:30, kahvit, autoilemaan klo 02:53, autolla Abiskoon, perillä Abisko Turist rautatieaseman parkkipaikalla klo 06:00, ruokailu, vaatetuksen vaihto, rinkkojen pakkaus, punnitus (17,70 kg/17,02 kg), kävelemään klo 07:00.

Kungsledenin portti

Sää oli pilvipoutainen, ei kylmä, alhaalla Torniojärven päällä oli sumua, tuulta ei juuri ollut. Kuljimme pitkin Kungsledenin leveää polkua Abiskojoen vartta etelään. 6 km käveltyämme käännyimme kohti Tältlägretiä vievälle polulle. Nyt polku oli kapeampi, mutta yhä helppokulkuinen. Kun saavutimme puurajan, polku hävisi, jatkoimme ylöspäin kohti Ballinvaggia, jossa pidimme taukoa ja söimme suklaapatukat . Tämä laakso oli pääosin helppokulkuista, laakson pohjalla virtaavan vesistönkin ylitys oli vaivatonta.

Niitty ja puro Ballinvagissa

Jatkoimme lyhyen poikkilaakson kautta Siellavaggiin ja pidimme Renvaktarstugan seinustalla tauon, söimme suklaapatukan ja metvurstia. Oli alkanut tuulla kaakosta ja sateli hieman. Jatkoimme Siellavaggin itälaitaa pitkin kaakkoon vasten tuulta, joka yltyi kohtalaiseksi, sadetta tuli hieman ja olimme vaihtaneet kuoriasun päälle. Laakson lopussa oli kivikkoalueita ja viimeisen järven rantamilla louhikkoakin. Niistä selvittyämme pidimme taukoa ja söimme suklaapatukan, aurinkokin välillä paistoi. Jatkoimme kulkua rinteellä itään noin 1040 m korkeuskäyrällä, ajattelimme näin välttää alhaalla Aliseatnun laaksossa olevaa pusikkoa. Pian alkoi tuulla reippaasti lännen suunnasta ja tuulen mukana tuli rankempi vesisade. Rinnettä alas virtaavat purot ylitettyämme laskeuduimme turvekodan ja Renvaktarstuganin ohitse alas Aliseatnun ylittävälle sillalle koivupusikon keskelle. Sateen yhä jatkuessa nousimme sitten kohti Vierrovaggea ja pääsimmekin pois pusikosta, sadekin taukosi. Jatkoimme vielä Vierrojohkan ylittävän sillan kohdalle ja leiriydyimme klo 19:15 sillan kupeeseen, missä oli muutama teltan sija joen itärannalla.

Vierrojohka

Joen vesi oli hyvää ja mineraalirikasta jäätikkövettä. Ruokailimme Reiter pussillisen ja metvurstia sateen alkaessa uudelleen, tuuli oli navakka. Päivän maasto oli kaikkiaan melko helppokulkuista tunturimaastoa ilman erityisiä nähtävyyksiä. Nukkumaan klo 22:30.

Vierrovaggi - Visttasvaggi
Korkeuskäyrä Vierrovaggi - Visttasvaggi

Sunnuntaina 15.8.2010 herätys klo 05:30, pilvistä, tuulee, ei sada. Lepäilimme edellisen päivän rasituksista toipumista odotellessamme, Reiter + kahvit + keksiä, kävelemään klo 10:45. Nousimme Vierrovaggen itälaitaa joen vartta, aurinko paistoi nyt, tuuli lännen suunnasta oli melko kova. Edessäpäin oli pilvistä, ei juuri näkynyt maisemia. Noin 1000 metrin korkeudessa alkoi tuulen mukana tulla lunta pieninä kovina rakeina. Pidimme tauon ja söimme suklaapatukan. Mårmastugalle saavuimme klo 14:00, tuuli oli jo varsin kova, lunta sateli edelleen.

Mårmastuga

Pidimme taukoa 30 minuuttia ja söimme mysliä + kiisseliä + suklaapatukan + metvurstia. Tuvalle saapui saksalainen pariskunta, joka oli joutunut tuulen ja lumisateen vuoksi kääntymään takaisin yrittäessään päästä tuvalta ns. Mårmapassetille 1600 metrin korkeuteen. Me kuitenkin jatkoimme tuvalta eteenpäin, maasto oli enimmäkseen kivikkoa. Nousu Mårmapassetille oli lopussa melko jyrkkää, mutta aivan kävellen mentävää. Tuuli lännestä oli sen verran kova, että horjutti kävelijää ja rinkan sadesuojakin lähti lentoon ja katosi jonnekin Leavasvaggiin. Tuulen mukana tuli rakeita, mutta näkyvyys oli kuitenkin hyvä ja saatoimme seurata reitin merkiksi aseteltuja kivikasoja koko nousun ajan. Aurinko paistoi etelästä ja lämmitti sen verran, että tuulesta huolimatta tarkeni. Korkeus nousun päällä oli 1604 metriä. Laskeuduimme edelleen kivikossa kovassa tuulessa, pidimme patukkatauon törmän juurella tuulelta suojassa noin 1300 metrissä, lumisade loppui. Alempana Vassajavrilla kävi melkoinen aallokko.

Vassajavrilla aallot löivät rantaan

Nousimme järven jälkeen hieman Vassanjunnin ylittääksemme ja laskeuduimme sitten suklaapatukkatauon välillä pitäen viistosti pitkin rinnettä ohi Vassaloamijavrin kohti Vistasstugaa.

Stuor Reaiddávággi

Aurinko painui länteen pilvien ja tuntureiden taa, tuuli jatkui kovana. Leiriydyimme Vistasjohkan ylittävän sillan jälkeen Stuorr Reaiddavaggista tulevan puron rantamalle klo 21:45. Teltan kiilojen päälle laitoimme varalta kiviä kovan tuulen vuoksi. Päivän reitti oli melko raskas, koska nousu- ja laskumetrejä kertyi paljon, lisäksi kivikkoa oli paljon, Mårmapassetilta laskeutumisen aikana hienoja maisemia etelään ja länteen. Reiter-ateria. Teltta kesti tuulen hyvin.

Visttasvaggi - Sielmmanjira
Korkeuskäyrä Visttasvaggi - Sielmmanjira

Maanantaina 16.8.2010 herätys klo 07:30, tuuli laantunut, ei pilviä, aurinko lämmittää, Reiter + kahvit + keksiä, kävelemään klo 10:15. Kulku eteni selvää polkua pitkin Stuorr Reaiddavaggiin ja kohti Nalloa, pusikosta ei ollut haittaa, reitti oli helpohko, pidimme yhden suklaapatukkatauon. Maisemaa hallitsi Nallo-tunturi.

Nallo tunturi

Louhikkoa oli Nallon rinteen alapuolella. Nallostugalla olimme klo 14:00, pidimme taukoa istuen tuvan edustalla penkillä, aurinko paistoi lämpimästi, tuuli hieman lännestä. Ruokailimme suklaapatukat ja metvurstia ja jatkoimme klo 14:20 kulkua kohti Sielmmavaggia. Sää oli edelleen ongelmaton, aurinkoinen, sopiva tuuli viilensi hieman. Järvelle 1078 m saakka nousu oli melko jyrkkää, sitten tasaista kivikkoa pitkin järven rantaa, kunnes taas jyrkkää nousua louhikkorinteessä 1200 metriin.

Sielmmavaggi

Nousu jatkui sitten kivikossa loivempana aina 1311 metriin saakka, missä pidimme tauon ja söimme metvurstia ja suklapatukan. Laskeuduimme solasta jatkaen Sielmmanjiran reunamia myöten, kunnes 1093 metrin korkeudessa löytyi tasainen ruohikkoalue teltan paikaksi, siihen leiriytyminen klo 19:00. Alhaalla laaksossa näkyi Tjäktjastugan ja Kungsleden. Ilta-aurinko paistoi leiriin pitkään. Reiter-ateria + kahvit + keksiä. Sielmmavaggi oli näin elokuussa varsin kivinen paikka, maisemat laaksosta olivat paremmat itään päin kuin länteen.

Sielmmanjira - Abiskon kansallispuiston raja
Korkeuskäyrä Sielmmanjira - Abiskon kansallispuiston raja

Tiistaina 17.8.2010 herätys klo 06:00, hieman pilviä, aamuaurinko vielä tunturin takana, ulkona + 1 astetta, Reiter + Kahvit + keksiä, kävelemään klo 08:45. Etenimme aluksi noin 1000 metrissä Alisvaggin itälaidalla Kungsledenin yläpuolella Bossosvarasin kohdalle, pidimme sitten suklaapatukkatauon. Laskeuduimme Kungledenille ja jatkoimme sitä pitkin Alesjaurestugalle ja edelleen stugan pihamaan poikki ja vielä pari kilometriä, kunnes pidimme jälleen tauon ja söimme suklaapatukan ja metvurstia.

Reittimerkki Alesjaurestugalla

Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja oli melko lämmin, tuulta ei juurikaan ollut. Jatkoimme sitten Alis-, Radu- ja Miesakjavrien sivuitse pitäen kertaalleen suklaapatukkatauon. Maisemia näkyi jonkin verran, mutta kohteet olivat aika kaukana.

Miesakjavri

On niin, että Kebnekaisen ja Abiskon tunturialueiden parhaimmat maisemat ovat jossain muualla kuin Kungsledenin varrella. Reitti oli helppoa kävellä ja liikenne reitillä oli vilkasta, vastaamme tuli 143 vaeltajaa. Ennen Garddenvarria pidimme vielä tauon ja söimme suklaata ja metvurstia. Laskeuduimme sitten Siellajohkan sillan tykö ja otimme purosta viisi litraa vettä kanisteriin ja etenimme vielä vajaan kilometrin Abiskon kansallispuiston rajalle. Leiriytyminen koivikkoon klo 21:09. Aurinko laski pian ja sää viileni. Reiter-ateria.

Abiskon kansallispuiston raja - Abisko
Korkeuskäyrä Abiskon kansallispuiston raja - Abisko

Keskiviikkona 18.8.2010 herätys klo 06:45, teltassa +2 astetta ja ulkopuolella –2 astetta, teltta ja maa kuurassa. Aurinko tunturin takana ja ohutta pilveä jonkin verran, Abiskojärven suunnassa sumua. Reiter + kahvit + keksiä, kävelemään klo 09:09. Kävelimme Kungsledeniä pitkin Abiskojauren tuvalle vievän sillan luo, siitä edelleen kohti Abiskoa.

Abiskojoen vartta

Pidimme tauon ja söimme suklaata ja metvurstia 8 km kävelyn jälkeen. Aurinko paistoi jälleen ja aamun pilvet olivat hälvenneet, oli aika lämmin sää. Elokuisen ajankohdan hyviin puoliin lienee laskettava se, että huolimatta pusikkoisesta ympäristöstä, ei hyönteisistä saatu juurikaan havaintoja. Reitti oli leveää polkua ja helppoa kävellä, ei erityisiä nähtävyyksiä, vastaantulijoita oli nyt 72. Saavutimme parkkipaikan ja auton klo 15:09. Rinkat painoivat nyt 14,90 kg/13,38 kg. Kävelty GPS:n jälkilokin mukaan 112 km. Vaatetuksen vaihto, autoilemaan klo 15:33, Oulussa klo 22:03. Automatka 1201,2 km, polttoainekulut 64 euroa.

Vaellus 2010
Vaellus 2010 korkeuskäyrä

Huomioita: Elokuussa lunta vähän, kivikkoa paljon, polut kuivat ja vesistöjen ylitykset helppoja, silti juomavettä riittävästi, ei hyttysiä haitaksi asti, yöt kylmiä. Kungsledeniltä syrjässä ei juurikaan muita kulkijoita

Ravinto: syöminen vähäistä, evästä jäi syömättäkin.

Varustus: Powerstretch-fleece asu on kesävaelluskäyttöön varsin yleispätevä ja sopii liki kaikkiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Lisäksi tarvitaan vain kuoriasu ja aluskerrasto. Joutsen 900 QTM makuupussi tuntuu jotenkin huonolta, pussi kastuu herkästi ja pussissa palelee vaikka ei pitäisi. Tosin Artiach light plus makuualustalla saattaa olla osansa tässä, sen eristyskyky on varsin vaatimaton. Rinkan sadesuoja pitäisi kiinnittää remmeillä rinkkaan jatkossa.

Seuraavalle reissulle: enemmän päiviä reissuun, päivämatkat lyhyemmiksi, lisäksi päiväretkiä ilman rinkkaa, ruokaa voinee hieman karsia vielä (mysli pois, kahvia ja keksiä vain aamuisin), ilmapatja mukaan? villakerrasto?